Belangrijke vaardigheden CV

Samenvatting Artikel
Vaardigheden feature image 01

Opvallen? Heel graag!

De arbeidsmarkt is competitiever dan ooit. Daarom moet jouw CV, kort voor curriculum vitae, opvallen om de baan te krijgen die je wilt. Maar hoe doe je dat? Een cruciaal onderdeel van je CV is de sectie ‘vaardigheden’. In dit gedeelte toon je potentiële werkgevers welke capaciteiten jij bezit. Deze blogpost gaat dieper in op welke vaardigheden je het best kunt benadrukken, het verschil tussen harde en zachte vaardigheden, en hoe je je vaardigheden en competenties het beste kunt beschrijven.

De belangrijkste vaardigheden voor jouw CV

Er zijn veel vaardigheden die je op je CV kunt vermelden, maar welke zijn het belangrijkst? Dat hangt sterk af van de functie waarop je solliciteert. Voor een IT-specialist zijn andere vaardigheden nodig dan voor een salesmanager. Echter, er zijn vaardigheden die voor bijna elke baan relevant zijn, zoals communicatie, probleemoplossing en teamwerk. Digitale vaardigheden zijn tegenwoordig ook een must, aangezien technologie een integraal onderdeel van bijna elke baan is.

Harde versus zachte vaardigheden

  • Harde vaardigheden zijn meetbaar en je leert ze vaak via opleidingen, cursussen of op het werk zelf. Dit zijn vaardigheden als een vreemde taal spreken, programmeren of het bedienen van specifieke machines.
  • Zachte vaardigheden daarentegen, ook wel ‘soft skills’ genoemd, zijn minder tastbaar en meetbaar. Deze vaardigheden, zoals leiderschap, emotionele intelligentie en samenwerkingsvermogen, zijn net zo belangrijk, zo niet belangrijker, dan harde vaardigheden.

Het is belangrijk om een evenwicht te vinden tussen deze twee soorten vaardigheden op je CV. Laat potentiële werkgevers zien dat je een breed scala aan vaardigheden bezit door zowel harde als zachte vaardigheden op te nemen.

Competenties en vaardigheden beschrijven

Competenties zijn vaak een combinatie van vaardigheden, kennis en houding. Ze geven aan hoe je taken uitvoert en doelen bereikt. Bij het beschrijven van je competenties en vaardigheden is het belangrijk om concreet te zijn. Vermijd vage termen en probeer altijd voorbeelden te geven van hoe je een bepaalde vaardigheid of competentie in de praktijk hebt gebracht.

10 onmisbare vaardigheden om op te vallen

Er zijn bepaalde vaardigheden die je kunt opnemen om echt op te vallen. Hier zijn tien vaardigheden die je kunt overwegen:

  • Communicatie: Goed kunnen communiceren, zowel mondeling als schriftelijk, is essentieel.
  • Teamwerk: Effectief kunnen samenwerken met anderen is cruciaal.
  • Probleemoplossend vermogen: Werkgevers waarderen het als je uitdagingen aankunt en creatieve oplossingen kunt bedenken.
  • Digitale vaardigheden: Kennis van software zoals Microsoft Office of specifieke programma’s die relevant zijn voor jouw vakgebied.
  • Tijdmanagement: Het vermogen om je tijd efficiënt te beheren is een waardevolle vaardigheid.
  • Leiderschap: Zelfs als je niet solliciteert naar een leidinggevende functie, is leiderschap een pluspunt.
  • Flexibiliteit: In de snel veranderende wereld van vandaag wordt het vermogen om je aan te passen aan nieuwe situaties zeer gewaardeerd.
  • Projectmanagement: Het kunnen beheren en coördineren van projecten kan je onderscheiden van andere kandidaten.
  • Klantenservice: Het kunnen bieden van uitstekende klantenservice is belangrijk in veel functies.
  • Talen: Het spreken van meerdere talen kan je aantrekkelijker maken, vooral voor internationale bedrijven.


Iedereen heeft zijn eigen unieke set vaardigheden en competenties. Het is belangrijk om die op een eerlijke en overtuigende manier te presenteren op je CV. Jouw ‘vaardigheden’ sectie is jouw kans om te schitteren. Door een mix van harde en zachte vaardigheden te tonen, afgestemd op de functie waarop je solliciteert, vergroot je de kans dat je wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Onthoud dat het niet alleen gaat om wat je kunt, maar ook om hoe je deze vaardigheden en competenties communiceert op je CV. Succes met solliciteren!

Ontwikkel jezelf

STAR-methode

De STAR-methode is een gestructureerde aanpak om interview vragen te beantwoorden, vooral in sollicitatiegesprekken.

Teameffectiviteitsmodel

Het teameffectiviteitsmodel is een raamwerk dat wordt gebruikt om te begrijpen wat een team effectief maakt en hoe teams hun prestaties kunnen verbeteren.

Alles over leerdoelen

Leerdoelen geven richting aan het leerproces en maken het mogelijk om te evalueren in hoeverre het doel is behaald.