Zelfbeheersing

Definitie van zelfbeheersing

Zelfbeheersing verwijst naar het vermogen om emoties, impulsen en gedrag onder controle te houden in verschillende situaties. Het omvat zelfregulatie, stressmanagement en het vermogen om doelgericht te handelen.

Praktijkvoorbeelden zelfbeheersing

  • Emotieregulatie: Het kunnen herkennen, begrijpen en beheersen van eigen emoties om op een passende manier te reageren in verschillende situaties.
  • Impulsbeheersing: Het vermogen om impulsen en drang naar directe bevrediging onder controle te houden, en in plaats daarvan doordachte beslissingen te nemen.
  • Stressmanagement: Het ontwikkelen van strategieën om stress te verminderen, zoals ontspanningstechnieken, time-management en het stellen van realistische doelen.
  • Zelfdiscipline: Het vermogen om zichzelf te motiveren en te volharden bij het nastreven van doelen, zelfs als de omstandigheden uitdagend zijn.
  • Geduld: Het vermogen om te wachten en een langere termijn perspectief te behouden, in plaats van toe te geven aan directe behoeften of ongeduld.

Vaardigheden zelfbeheersing voorbeelden

Kennisbank

De ideale klant zoeken

Het vinden van je ideale klant is als het vinden van een schat - het vergt geduld, strategie en een goed plan van aanpak. Of je nu een startende ondernemer bent of een gevestigd bedrijf runt, het kennen en begrijpen van je doelgroep is van cruciaal belang voor succes.

Competenties voorbeelden

Sta je op het punt om te solliciteren of ben je op zoek naar een nieuwe uitdaging? Check competenties voorbeelden!

Alles over STEM-velden

STEM is een acroniem dat staat voor Science (Wetenschap), Technology (Technologie), Engineering (Techniek) en Mathematics (Wiskunde).