Zelfbeheersing

Definitie van zelfbeheersing

Zelfbeheersing verwijst naar het vermogen om emoties, impulsen en gedrag onder controle te houden in verschillende situaties. Het omvat zelfregulatie, stressmanagement en het vermogen om doelgericht te handelen.

Praktijkvoorbeelden zelfbeheersing

  • Emotieregulatie: Het kunnen herkennen, begrijpen en beheersen van eigen emoties om op een passende manier te reageren in verschillende situaties.
  • Impulsbeheersing: Het vermogen om impulsen en drang naar directe bevrediging onder controle te houden, en in plaats daarvan doordachte beslissingen te nemen.
  • Stressmanagement: Het ontwikkelen van strategieën om stress te verminderen, zoals ontspanningstechnieken, time-management en het stellen van realistische doelen.
  • Zelfdiscipline: Het vermogen om zichzelf te motiveren en te volharden bij het nastreven van doelen, zelfs als de omstandigheden uitdagend zijn.
  • Geduld: Het vermogen om te wachten en een langere termijn perspectief te behouden, in plaats van toe te geven aan directe behoeften of ongeduld.

Vaardigheden zelfbeheersing voorbeelden

Kennisbank

Welke vaardigheden heb je nodig als bedrijfsfotograaf?

Wil je weten welke vaardigheden een bedrijfsfotograaf moet beheersen? Lees dan snel verder en ontdek meer!

Wat is een vaardigheid?

Vaardigheden worden aangeleerd, ontwikkeld en verbeterd door middel van training, oefening en ervaring. Lees hier alles over vaardigheden.

Welke competenties heb je nodig als recruiter?

Jezelf als recruiter blijven ontwikkelen en versterken? Ontdek hier meer over welke competenties je nodig hebt als recruiter.