Omgaan met kritiek

Definitie van omgaan met kritiek

Omgaan met kritiek verwijst naar het vermogen om constructief en professioneel te reageren op feedback, suggesties of negatieve opmerkingen. Het omvat het vermogen om open te staan voor feedback, deze niet persoonlijk op te vatten en eruit te leren om persoonlijke groei en verbetering te stimuleren.

Praktijkvoorbeelden omgaan met kritiek

  • Feedback ontvangen: Het accepteren en verwerken van feedback van collega’s, leidinggevenden of klanten.
  • Zelfreflectie: Het gebruiken van kritiek om persoonlijke of professionele verbeterpunten te identificeren.
  • Groeimindset: Het zien van kritiek als een kans om te leren en te groeien.
  • Objectiviteit: Het vermogen om kritiek op een objectieve manier te evalueren en de waardevolle inzichten of suggesties eruit te halen, los van eventuele emotionele reacties.
  • Constructieve respons: Het vermogen om kritiek op een respectvolle en professionele manier te ontvangen en erop te reageren, door bijvoorbeeld verduidelijking te vragen, uitleg te geven of te bedanken voor de feedback.
  • Zelfreflectie: Het vermogen om de eigen prestaties en gedrag kritisch te evalueren en te gebruiken als leermogelijkheid, in plaats van defensief of ontmoedigd te reageren.

Vaardigheden omgaan met kritiek voorbeelden

Kennisbank

Welke vaardigheden heb je nodig als bedrijfsfotograaf?

Wil je weten welke vaardigheden een bedrijfsfotograaf moet beheersen? Lees dan snel verder en ontdek meer!

Wat is een vaardigheid?

Vaardigheden worden aangeleerd, ontwikkeld en verbeterd door middel van training, oefening en ervaring. Lees hier alles over vaardigheden.

Welke competenties heb je nodig als recruiter?

Jezelf als recruiter blijven ontwikkelen en versterken? Ontdek hier meer over welke competenties je nodig hebt als recruiter.