Zelfbeheersing

Definitie van zelfbeheersing

Zelfbeheersing verwijst naar het vermogen om emoties, impulsen en gedrag onder controle te houden in verschillende situaties. Het omvat zelfregulatie, stressmanagement en het vermogen om doelgericht te handelen.

Praktijkvoorbeelden zelfbeheersing

  • Emotieregulatie: Het kunnen herkennen, begrijpen en beheersen van eigen emoties om op een passende manier te reageren in verschillende situaties.
  • Impulsbeheersing: Het vermogen om impulsen en drang naar directe bevrediging onder controle te houden, en in plaats daarvan doordachte beslissingen te nemen.
  • Stressmanagement: Het ontwikkelen van strategieën om stress te verminderen, zoals ontspanningstechnieken, time-management en het stellen van realistische doelen.
  • Zelfdiscipline: Het vermogen om zichzelf te motiveren en te volharden bij het nastreven van doelen, zelfs als de omstandigheden uitdagend zijn.
  • Geduld: Het vermogen om te wachten en een langere termijn perspectief te behouden, in plaats van toe te geven aan directe behoeften of ongeduld.

Vaardigheden zelfbeheersing voorbeelden

Andere termen

Nauwkeurigheid

Definitie van nauwkeurigheid Nauwkeurigheid verwijst naar de kwaliteit van zorgvuldigheid, precisie en correctheid in het uitvoeren van taken, het maken van beslissingen en het communiceren van informatie. Het houdt in

Lees verder »

Workflow management

Definitie van workflow management Workflow management verwijst naar het proces van plannen, organiseren, coördineren en optimaliseren van de stappen en activiteiten die nodig zijn om taken, processen of projecten efficiënt

Lees verder »

Luistervaardigheden

Definitie van luistervaardigheden Luistervaardigheden verwijzen naar het vermogen om actief en effectief te luisteren naar anderen, waarbij aandacht wordt besteed aan zowel verbale als non-verbale signalen, om een dieper begrip

Lees verder »

Kennisbank

Outplacement en competentieontwikkeling

Outplacement is begeleiding voor mensen die hun baan verliezen. Het doel is om je te helpen richting te vinden in wat je daarna wilt doen.

Werken in de zorg

Werken in de zorg is intensief, maar betekenisvol. Of je nu verzorgt, verpleegt, behandelt of begeleidt: jouw bijdrage maakt dagelijks het verschil.

Gemiddelde salaris Nederland

Wil je weten wat je waard bent op de arbeidsmarkt? Vergelijk functies in jouw sector, leeftijdsgroepen en meer!