Volledig vastlopen op het werk: 3 tips om dit te verhelpen

Samenvatting Artikel
Applicant Tracking Systemen (ATS)

3 tips voorkomen vastlopen op werk

Heb je het gevoel niet alles uit je loopbaan te halen? Ga je met steeds meer tegenzin naar het werk? En dreig je volledig vast te lopen? Dan gebeurt dit vaak heel geleidelijk. Hierdoor valt het in het begin meestal niet echt op dat er problemen zijn. Dat is dan ook de reden dat veel mensen te laat ingrijpen. Met een burn-out tot gevolg. Geen fijn scenario. Maar hoe voorkom je dit? Hoe zorg je ervoor dat je wél tijdig stappen onderneemt? In dit artikel geven we drie tips die hierbij kunnen helpen.

1. Herken de signalen

Juist omdat het zo geleidelijk gaat, is het vaak lastig om te herkennen wanneer je precies vastloopt. Meestal begint dit bij een gevoel van onvrede. Je hebt bijvoorbeeld het gevoel dat je leidinggevende nooit echt naar je luistert of je gaat met steeds minder plezier naar het werk. Als mensen in je omgeving het over hun werk hebben, heb jij eigenlijk nooit echt iets positiefs te vertellen. Dit is een duidelijk signaal dat er verandering moet komen.

    We moeten we voorop stellen dat dit echt niet altijd alleen met de werkplek en de mensen daar te maken heeft. Soms loop je ook vast doordat je verstrikt raakt in je eigen patronen. Zo zien we vaak dat er mensen zijn die op geen enkele werkplek echt goed lijken te functioneren. Die meerdere banen hebben gehad en zich nooit echt ergens thuis hebben gevoeld. In dat geval is het belangrijk om eerst je eigen patronen te ontdekken, te onderzoeken waar het precies verkeerd gaat. Enkel dan kunnen er stappen worden ondernomen om dit te voorkomen. Je kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan gesprekken met een coach of psycholoog. Zij kunnen je helpen deze patronen te doorgronden en je gedrag te veranderen om dergelijke situaties en problemen in de toekomst te voorkomen.

    2. Bespreek het met je leidinggevende

    Het is belangrijk om je gevoelens te bespreken met betrokkenen. Dit kunnen collega’s zijn, maar ook zeker je leidinggevende. Voordat je dit gesprek aanknoopt, is het wel belangrijk om te onderzoeken waar dit gevoel precies vandaan komt. Waar loop je tegenaan? Wat maakt dat je je werk minder leuk vindt? Wat zou je graag willen veranderen? Lukt dit nog op deze werkplek? En zo ja, hoe kan jouw leidinggevende hier dan bij helpen? Als je dit duidelijk hebt, is het voor de leidinggevende veel gemakkelijker om het probleem te bespreken en waar nodig veranderingen aan te brengen.

    3. Doe een beroepskeuzetest

    Loop je vast in je werk omdat deze functie eigenlijk helemaal niet bij je past? Dan is het belangrijk dat je uitzoekt wat voor soort werk dan wél geschikt zal zijn. Neem geen overhaaste beslissingen. Neem dus nooit ontslag als je niet weet hoe het verder moet. Neem de tijd om te onderzoeken wat de mogelijkheden zijn en hoe je dit dan precies kunt aanpakken. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om een beroepskeuzetest te doen. Dit betekent overigens niet dat je een geheel andere baan hoeft te zoeken. Soms is het ook al goed om andere stappen te zetten binnen je huidige loopbaan.

      Ontwikkel jezelf

      Ergonomische bureaustoel

      Een ergonomische bureaustoel is veel meer dan een luxe: het is een essentieel hulpmiddel voor iedereen die langdurig zit tijdens het werk.

      Cruciale vaardigheden om in 2025 op je CV te vermelden

      Hoe zorg je dat jouw cv qua vaardigheden eruit springt in 2025? Lees dit artikel!

      Competenties en vaardigheden personal trainer

      Een personal trainer speelt een cruciale rol in het begeleiden van mensen naar een gezondere levensstijl.