Werken in de horeca

Samenvatting Artikel
Image 01

Werken in de Horeca: ontdek 30 functies in een dynamische sector

De horeca is een bruisende sector waar gastvrijheid, snelheid en creativiteit samenkomen. Van restaurants tot hotels, van festivals tot cateringbedrijven: overal zijn mensen nodig die zorgen voor beleving, kwaliteit en service. Werken in de horeca is veelzijdig en vaak fysiek, maar biedt ook volop kansen voor doorgroei en vakmanschap.

In dit overzicht vind je 30 veelvoorkomende horecafuncties, verdeeld over keuken, bediening, hotel, bar, management en ondersteuning. Per functie geven we het bruto maandsalaris (fulltime), het functieniveau (instap, medior, senior) en een korte toelichting.

1. Keuken & food preparation

FunctieSalaris (bruto)Niveau
Afwasser / spoelkeukenmedewerker€1.900 – €2.300Instap
Keukenhulp / assistent-kok€2.000 – €2.500Instap
Zelfstandig werkend kok€2.500 – €2.900Medior
Souschef€2.800 – €3.400Medior
Chefkok€3.500 – €5.000Senior
Patisserie chef / banketbakker€2.800 – €3.400Senior

2. Bediening & gastvrijheid

FunctieSalaris (bruto)Niveau
Horecamedewerker bediening€2.000 – €2.200Instap
Hostess€2.300 – €2.600Medior
Gastvrouw / gastheer€2.300 – €2.600Medior
Floor Manager€2.800 – €3.400Medior
Restaurantmanager€3.100 – €3.800Medior
Wijnspecialist / Sommelier€2.200 – €2.600Instap
Cateringmedewerker€2.500 – €2.800Medior

3. Bar, café & evenementen

FunctieSalaris (bruto)Niveau
Barista€1.900 – €2.300Instap
Barmedewerker€2.000 – €2.600Instap
Cocktailshaker / bartender€2.200 – €2.500Medior
Eventcateraar€2.300 – €3.200Medior
Bedrijfsleider poppodium / bar€3.200 – €4.200Senior

4. Hotel, receptie & housekeeping

FunctieSalaris (bruto)Niveau
Receptioniste€2.100 – €2.600Instap
Nachtportier€2.200 – €2.400Instap
Portier€2.500 – €3.200Medior
Housekeeping Medewerker€2.100 – €2.300Instap
Conciërge€2.800 – €3.400Senior
Facilitair Medewerker€2.600 – €3.400Medior
Schoonmaker€2.000 – €2.400Instap
Duty Manager€2.600 – €3.100Instap
Hotelmanager€3.500 – €4.500Senior
Facilitair Coördinator€4.000 – €4.700Medior
Meewerkend voorman (horeca)€3.000 – €3.500Senior

5. Horecamanagement & organisatie

FunctieSalaris (bruto)Niveau
Horeca Manager€3.000 – €4.000Medior
General Manager€5.500 – €7.000Senior
Facilitair Manager€3.000 – €4.000Instap
Accountmanager Horeca€4.200 – €5.000Senior
Operationeel manager horeca€3.500 – €5.000Senior
Planner personeel / roosteraar€2.400 – €3.300Medior
Marketingcoördinator horeca€2.800 – €4.000Medior
HR-adviseur horeca€3.000 – €4.500Medior
Administratief Medewerker€3.200 – €4.000Senior

Arbeidsvoorwaarden in de horeca

De horeca kent eigen cao’s, afhankelijk van het type organisatie (hotel, restaurant, catering). Kenmerken:

  • Horeca cao (KHN): veel gebruikt in restaurants en cafés
  • Cao Horeca & Catering: o.a. voor bedrijfsrestaurants en cateringdiensten

Voorzieningen:

  • Uurloon of maandsalaris met toeslagen voor onregelmatige diensten
  • Extra betaling op feestdagen en nachtdiensten
  • Reiskostenvergoeding (indien van toepassing)
  • Veel werkgevers bieden gratis maaltijden en personeelskorting

Werken in de horeca betekent vaak flexibele werktijden, dynamiek en directe interactie met gasten. Tegelijk zijn er doorgroeikansen richting leidinggevende of ondernemer.

Ga jij in de horeca werken?

De horeca biedt volop kansen voor wie houdt van mensen, tempo en beleving. Of je nu bijverdient in het weekend of wilt doorgroeien tot chef of manager: er is altijd een plek waar jouw energie welkom is.

Ontwikkel jezelf

Het KVA-model
Competenties

Werken in de zorg

Werken in de zorg is intensief, maar betekenisvol. Of je nu verzorgt, verpleegt, behandelt of begeleidt: jouw bijdrage maakt dagelijks het verschil.

Lees verder »
Wat is het talentenpaspoort - feature image 01
Competenties

Werken bij defensie

Defensie is veel meer dan een leger. Het is een organisatie waar techniek, logistiek, zorg, data, recht, onderwijs en operaties samenkomen.

Lees verder »