Viktor Frankl

Samenvatting Artikel

Viktor Frankl en de kracht van logotherapie

Wie was Viktor Frankl?

Viktor Frankl (1905-1997) was een Oostenrijkse neuroloog, psychiater en de grondlegger van logotherapie, een vorm van existentiële psychologie die zich richt op het vinden van betekenis in het leven. Frankl overleefde meerdere concentratiekampen tijdens de Tweede Wereldoorlog, waaronder Auschwitz. Zijn ervaringen in de kampen vormden de basis voor zijn filosofie en therapie, die hij uiteenzette in zijn wereldberoemde boek De zin van het bestaan (Man’s Search for Meaning).

Logotherapie: betekenis als drijfveer

Frankl’s logotherapie gaat ervan uit dat het zoeken naar betekenis de primaire drijfveer is in het menselijk leven. In tegenstelling tot Freud, die stelde dat mensen vooral gemotiveerd worden door lust, en Adler, die macht als belangrijkste drijfveer zag, geloofde Frankl dat mensen veerkracht en voldoening vinden door een diepere betekenis aan hun leven te geven.

Drie kernprincipes van logotherapie:

  1. De wil tot betekenis – Mensen zoeken een doel of betekenis in hun leven, zelfs in de moeilijkste omstandigheden.
  2. Existentiële frustratie – Wanneer mensen geen betekenis in hun leven vinden, kunnen ze gevoelens van leegte, vervreemding en depressie ervaren.
  3. Attitudinale verandering – Zelfs als omstandigheden niet te veranderen zijn, kan iemand altijd zijn of haar houding ten opzichte van die situatie veranderen.

De invloed van Frankl’s ervaringen in de Holocaust

Frankl’s verblijf in de concentratiekampen leidde tot een cruciale observatie: degenen die betekenis wisten te vinden in hun lijden, hadden een grotere kans om te overleven. Hij concludeerde dat lijden draaglijk wordt als het een doel dient. Dit idee werd een van de fundamenten van logotherapie.

Frankl citeerde vaak Friedrich Nietzsche: “Hij die een waarom heeft om voor te leven, kan bijna elk hoe verdragen.”

Toepassing van logotherapie

Logotherapie wordt toegepast in psychotherapie, coaching en persoonlijke ontwikkeling. Het helpt mensen om:

  • Betekenis te vinden in moeilijke situaties.
  • Nieuwe perspectieven te ontwikkelen bij tegenslag.
  • Depressie en existentiële leegte te overwinnen.
  • Om te gaan met trauma en rouw.

Frankl’s therapie wordt vandaag de dag nog steeds gebruikt in de positieve psychologie en existentiële therapieën.

De invloed van Viktor Frankl

Frankl’s ideeën hebben een blijvende impact gehad op de psychologie en filosofie. Zijn werk inspireert mensen wereldwijd om te zoeken naar zingeving en om te leren omgaan met lijden en tegenslagen. Zijn boek De zin van het bestaan is een klassieker en een belangrijke bron van troost en inspiratie voor velen.

Samenvattend over Viktor Frankl

Viktor Frankl ontwikkelde met logotherapie een diepgaande methode om betekenis te vinden in het leven, zelfs in de meest uitdagende omstandigheden. Zijn boodschap van veerkracht, verantwoordelijkheid en het vinden van een doel blijft een tijdloos kompas voor iedereen die zoekt naar zingeving in het leven.

Andere termen

Michel Foucault

Michel Foucault: Macht, Psychologie en Sociologie Wat is Foucault’s benadering van macht? In een samenleving waarin normen, instellingen en kennisstructuren ons gedrag beïnvloeden, biedt het werk van Michel Foucault diepgaande

Lees verder »

Carol Dweck

Carol Dweck: De Kracht van een Growth Mindset Wat is een Growth Mindset? In een wereld waarin succes en persoonlijke groei steeds belangrijker worden, biedt de theorie van Carol Dweck

Lees verder »

Elaine Aron

Elaine Aron: Hooggevoeligheid en de Kracht van HSP Wat is Hooggevoeligheid (HSP)? In een wereld die vaak snel, luid en overweldigend is, krijgen mensen met een hooggevoelig temperament steeds meer

Lees verder »

Kennisbank

De belangrijkste vaardigheden om te hebben als een baas

Leidinggeven is een vak, waar je elke dag iets van bijleert. Dit zijn de vaardigheden als baas.

Competenties organiseren en bijwonen evenementen

Evenementen organiseren en bijwonen vereist een breed scala aan vaardigheden en competenties: lees meer in dit artikel.

Het verbeteren van je presentatietechnieken en vaardigheden

Hoe kun je je presentatietechnieken en vaardigheden verbeteren en waarom is het belangrijk om je presentatietechnieken en vaardigheden te verbeteren? Je leest het hier!