Bert Hellinger

Samenvatting Artikel

Bert Hellinger: Familieopstellingen en Systemisch Werk

Wie was Bert Hellinger?

Bert Hellinger (1925-2019) was een Duitse psychotherapeut en de grondlegger van familieopstellingen. Hij ontwikkelde een methode die de diepgewortelde dynamieken binnen families zichtbaar maakt en helpt bij het oplossen van emotionele blokkades. Hellinger’s werk is gebaseerd op het idee dat veel psychische en emotionele problemen voortkomen uit verborgen loyaliteiten en onbewuste familiepatronen.

Wat zijn Familieopstellingen?

Familieopstellingen zijn een therapeutische methode binnen systemisch werk die helpt bij het inzichtelijk maken van verborgen familiepatronen en verstrikkingen. Door representanten in een ruimte op te stellen als familieleden, kunnen onbewuste dynamieken en emotionele patronen zichtbaar worden gemaakt.

Belangrijke principes van Familieopstellingen:

  1. Orde binnen het familiesysteem – Elk familielid heeft een natuurlijke plek en verstoringen hiervan kunnen leiden tot problemen.
  2. Binding en loyaliteit – Onbewuste loyaliteiten kunnen ervoor zorgen dat familieleden lasten dragen die niet van hen zijn.
  3. Balans in geven en nemen – Gezonde relaties binnen families en systemen vereisen een evenwicht tussen geven en ontvangen.
  4. Acceptatie en verzoening – Het erkennen en respecteren van familiegeschiedenis en -dynamiek brengt vaak heling.

De invloed van Bert Hellinger

Hellinger’s werk heeft wereldwijd invloed gehad op psychotherapie, coaching en persoonlijke ontwikkeling. Zijn methode wordt toegepast bij relatieproblemen, trauma’s, burn-out en zelfs in organisatiecoaching.

Samenvattend over Bert Hellinger

Bert Hellinger introduceerde een revolutionaire methode om familiedynamieken te begrijpen en te helen. Zijn inzichten helpen mensen om emotionele lasten los te laten en hun plek binnen het familiesysteem te vinden.

Wil je meer weten over Familieopstellingen? Ervaar een sessie en ontdek hoe systemisch werk bijdraagt aan persoonlijke groei en heling!

Andere termen

Michel Foucault

Michel Foucault: Macht, Psychologie en Sociologie Wat is Foucault’s benadering van macht? In een samenleving waarin normen, instellingen en kennisstructuren ons gedrag beïnvloeden, biedt het werk van Michel Foucault diepgaande

Lees verder »

Carol Dweck

Carol Dweck: De Kracht van een Growth Mindset Wat is een Growth Mindset? In een wereld waarin succes en persoonlijke groei steeds belangrijker worden, biedt de theorie van Carol Dweck

Lees verder »

Elaine Aron

Elaine Aron: Hooggevoeligheid en de Kracht van HSP Wat is Hooggevoeligheid (HSP)? In een wereld die vaak snel, luid en overweldigend is, krijgen mensen met een hooggevoelig temperament steeds meer

Lees verder »

Kennisbank

De belangrijkste vaardigheden om te hebben als een baas

Leidinggeven is een vak, waar je elke dag iets van bijleert. Dit zijn de vaardigheden als baas.

Competenties organiseren en bijwonen evenementen

Evenementen organiseren en bijwonen vereist een breed scala aan vaardigheden en competenties: lees meer in dit artikel.

Het verbeteren van je presentatietechnieken en vaardigheden

Hoe kun je je presentatietechnieken en vaardigheden verbeteren en waarom is het belangrijk om je presentatietechnieken en vaardigheden te verbeteren? Je leest het hier!