Blijf veilig met deze moderne digitale vaardigheden
In onze snel digitaliserende wereld is online veiligheid niet meer iets ‘extra’, maar iets essentieels. Het maakt niet uit hoe oud je bent of hoe veel of weinig je het internet gebruikt: al je gegevens zijn waardevol. En dit weten cybercriminelen donders goed.
Zij proberen je gegevens te stelen en hier zo veel mogelijk geld aan te verdienen. En cybercriminelen worden steeds slimmer en brutaler, wat betekent dat één kleine fout van jouw kant grote gevolgen kan hebben. Daarnaast neemt cybercrime de laatste jaren toe, maar blijven de verdachten vaak buiten beeld.
Criminelen plukken hier de vruchten van terwijl het voor onschuldige internetgebruikers natuurlijk heel vervelend is. Daarom is het ongelooflijk belangrijk dat je weet hoe je je eigen gegevens zo goed mogelijk kan beveiligen. In dit artikel bespreken we hoe je jezelf beschermt in een gevaarlijke online wereld en welke vaardigheden je nodig hebt om veilig te blijven.
Waarom online privacy zo belangrijk is
We leven in een tijd waarin we bijna alles online regelen. Van bankzaken en werkdocumenten tot social media en online shoppen. Maar dat betekent ook dat er overal sporen van je persoonlijke gegevens rondslingeren. Denk aan je adres, telefoonnummer, of zelfs gevoelige werkgerelateerde informatie. Als deze gegevens in verkeerde handen vallen, zijn de (financiële) gevolgen vaak enorm.
Vooral in sectoren waarin het beschermen van klantgegevens cruciaal is, is online privacy een topprioriteit. Een klein datalek kan je geloofwaardigheid schaden en ervoor zorgen dat klanten of opdrachtgevers je niet langer vertrouwen. En dat wil je natuurlijk voorkomen.
Daarom is het essentieel om goede maatregelen te nemen tegen deze gevaren. Het goede nieuws is dat je met enkele handige vaardigheden en genoeg knowhow in de meeste gevallen veilig kunt blijven voor online criminaliteit.
Wat zijn de grootste online gevaren van het moment?
Helaas zijn er online veel gevaren. Als je je mail opent, loop je de kans om slachtoffer te worden van phishing. Ook als je een vakantie boekt of een ‘mailtje of telefoontje van je bank’ krijgt, kun je met fraude te maken krijgen. Phishing houdt in dat oplichters zich voordoen als iemand anders om je gegevens (en geld) te stelen. Jaren geleden zag je deze vorm van online criminaliteit vooral bij mailtjes van je bank, maar tegenwoordig is het veel uitgebreider.
Tegenwoordig hoef je maar één verkeerde link aan te klikken, of je wachtwoord op de verkeerde plek in te vullen, en je gegevens liggen op straat. Door de komst van AI worden scams bovendien steeds geraffineerder en moeilijker te herkennen.
Ook is aankoopfraude een groot probleem. Dit houdt simpelweg in dat criminelen websites maken met producten die ze voor hele aantrekkelijke prijzen aanbieden, maar niet daadwerkelijk leveren. Na verloop van tijd halen ze de website offline en kan je naar je geld fluiten. Vooral rondom de periode van Black Friday is dit een groot probleem.
Praktische stappen om jezelf online te beschermen
Het begint allemaal met een sterk wachtwoord. Dit is het belangrijkste goed wat je hebt om jouw gegevens te beschermen tegen online criminelen. Gebruik je nog steeds ‘123456’ of ‘Welkom2025’? Dat wordt binnen de kortste keren gehackt! Hackers doen het hacken namelijk niet zelf, maar hebben hier programma’s voor die miljoenen combinaties op je account loslaten tot ze uiteindelijk binnenkomen. Vooral als je een makkelijk (en veelvoorkomend) wachtwoord hebt, kun je ervan uitgaan dat je account gekraakt wordt.
Sterke wachtwoorden zijn lang, uniek en bevatten een mix van letters, cijfers en speciale tekens. Gebruik ook niet voor elk account hetzelfde wachtwoord. Het kan namelijk voorkomen dat één wachtwoord wordt gehackt, maar als je overal hetzelfde wachtwoord voor gebruikt, liggen al je gegevens door één hack op straat. Het klinkt misschien lastig om al die wachtwoorden te onthouden, maar daar zijn handige wachtwoordmanagers voor.
Ook is het belangrijk dat je apps allemaal up-to-date zijn. Door je apps regelmatig te updaten, zorg je ervoor dat ze zo veilig mogelijk blijven. Verouderde apps kunnen namelijk veiligheidsrisico’s met zich meebrengen, die in de nieuwe versies al zijn verholpen.
Ook is het belangrijk dat je kritisch kijkt naar hoe je social media gebruikt. Het kan zijn dat je veel op social media deelt over je leven, waar je woont en waar je bent. Dit is leuk om te delen met anderen, maar kan er ook voor zorgen dat criminelen weten wanneer je op vakantie bent. Het komt ook vaak voor dat ze nepaccounts aanmaken en jouw foto’s en naam gebruiken om phishing uit te voeren.
Waarom het verbergen van je IP-adres cruciaal is voor online privacy
Je IP-adres moet je eigenlijk zien als een soort digitaal adres dat laat zien waar je je bevindt en wat je online doet. Handig voor advertenties en websites, maar minder leuk als je liever niet gevolgd wilt worden. Je geeft immers toch ook niet zomaar je huisadres aan iedereen? Daarom is het eigenlijk heel raar dat iedereen online maar kan zien waar je je precies bevindt.
Hoe moet je je IP-adres dan verbergen? Dé makkelijkste manier om dit te doen is met een VPN. Dit klinkt misschien technisch, maar is gelukkig heel simpel. Het komt erop neer dat al je internetverkeer via een beveiligde omweg loopt. Hierdoor is je IP-adres niet meer zichtbaar en blijven je gegevens privé. Dit zorgt er ook voor dat je openbare wifi-netwerken kunt gebruiken zonder het risico om gehackt te worden.
Waarom zou je dit allemaal willen? Nou, behalve dat je privacy beter beschermd is, kun je met een VPN ook geografische blokkades omzeilen. Denk aan educatieve websites of streamingdiensten die normaal gesproken niet toegankelijk zijn in ons land. Dus of je nu gewoon anoniemer wilt surfen of toegang wilt tot content die anders geblokkeerd is, het verbergen van je IP-adres is een slimme zet.