Financiële planning

Definitie van financiële planning

Financiële planning verwijst naar het proces van het opstellen en beheren van een plan om financiële doelen te bereiken en financiële stabiliteit op lange termijn te waarborgen. Het omvat het evalueren van de huidige financiële situatie, het identificeren van doelen, het maken van budgetten, het beheren van schulden, het plannen van investeringen en het opstellen van strategieën om financiële risico’s te beheersen.

Praktijkvoorbeelden van financiële planning

  • Persoonlijke financiën: Een individu dat een budget opstelt om uitgaven te beheren, spaargeld op te bouwen, schulden af te lossen en te plannen voor toekomstige uitgaven zoals het kopen van een huis, pensioenplanning of het betalen van de studiekosten van kinderen.
  • Zakelijke financiën: Een ondernemer die een financieel plan opstelt om de inkomsten en uitgaven van het bedrijf te beheren, investeringsmogelijkheden te evalueren, cashflow te plannen en financiële risico’s te minimaliseren.
  • Beleggingsplanning: Een belegger die strategieën ontwikkelt om zijn/haar beleggingsportefeuille te diversifiëren, risico’s te beheren, rendement te maximaliseren en rekening te houden met de langetermijndoelen en risicotolerantie.

Vaardigheden financiële planning voorbeelden

Kennisbank

Welke vaardigheden heb je nodig als bedrijfsfotograaf?

Wil je weten welke vaardigheden een bedrijfsfotograaf moet beheersen? Lees dan snel verder en ontdek meer!

Wat is een vaardigheid?

Vaardigheden worden aangeleerd, ontwikkeld en verbeterd door middel van training, oefening en ervaring. Lees hier alles over vaardigheden.

Welke competenties heb je nodig als recruiter?

Jezelf als recruiter blijven ontwikkelen en versterken? Ontdek hier meer over welke competenties je nodig hebt als recruiter.