Bescheiden

Definitie van bescheiden

Bescheidenheid is een karaktereigenschap die verwijst naar het vermogen om nederig, terughoudend en respectvol te zijn, zelfs in het licht van persoonlijke prestaties of kwaliteiten. Het draait om het erkennen van de waarde van anderen en het vermijden van overdreven opscheppen of arrogantie. Bescheiden individuen hebben een nuchtere kijk op zichzelf en zijn bereid om te leren van anderen.

Kernkwaliteiten gerelateerd aan bescheiden

  • Nederigheid
  • Respect
  • Terughoudendheid
  • Eenvoud
  • Zelfbewustzijn

Competenties gerelateerd aan bescheiden

Praktijkvoorbeelden van bescheiden

Bescheidenheid is een waardevolle eigenschap die bijdraagt aan positieve interpersoonlijke relaties en effectieve samenwerking. Het ontwikkelen van bescheidenheid leidt tot meer empathie, begrip en respect voor anderen, wat leidt tot een harmonieuzere en verrijkende levensstijl. Bescheidenheid, samen met de ontwikkeling van competenties en vaardigheden, bevordert een constructieve en respectvolle werkomgeving.

  • Een getalenteerde artiest die bescheiden is, waardeert het werk van andere kunstenaars en de bijdragen van het publiek aan zijn kunst zonder egoïsme of superioriteitsgevoel.
  • Een succesvolle ondernemer die bescheiden is, erkent het belang van zijn team en geeft credit aan anderen voor de groei en prestaties van zijn bedrijf.
  • Een leraar die bescheiden is, staat open voor feedback van collega’s en leerlingen en past zijn onderwijsmethoden aan om de leerervaring te verbeteren.
  • Een chef-kok die bescheiden is, deelt zijn culinaire kennis en technieken met anderen en blijft streven naar verbetering in plaats van zichzelf als de beste te beschouwen.
  • Een schrijver die bescheiden is, waardeert de lezers en critici en gebruikt feedback om zijn schrijfvaardigheid te verfijnen, ongeacht zijn reputatie.

Kennisbank

Het 7S-Model van McKinsey

Het 7S-model van McKinsey is bekend als een krachtig hulpmiddel om organisatorische verandering te begrijpen en te stimuleren. Lees hier meer over het 7S-model van McKinsey.

Het ontwikkelen van vaardigheden: methoden en technieken

Het verwerven van nieuwe vaardigheden en het verbeteren van bestaande vaardigheden is een fundamenteel aspect van menselijke ontwikkeling. Lees meer over methoden en technieken die daarbij helpen.

Het belang van vaardigheden in persoonlijke en professionele ontwikkeling

Vaardigheden verwijzen naar de bekwaamheid en capaciteiten die een individu bezit om bepaalde taken uit te voeren. Leer meer over het belang van persoonlijke en professionele ontwikkeling.