De nieuwe HR-competentie: data-gedreven verzuimpreventie

Samenvatting Artikel
Applicant Tracking Systemen (ATS)

Welke competenties heb je nodig om ziekteverzuim zoveel mogelijk te voorkomen?

Als je werknemers in dienst hebt, dan zul je helaas vroeg of laat te maken krijgen met verzuim. Iets dat voor alle partijen ontzettend vervelend is. Gelukkig zijn er dingen die je kunt doen om dit zoveel mogelijk te voorkomen. Iets waar ook de HR-medewerkers van je afdeling mee aan de slag kunnen. In dit artikel bekijken we welke competenties hiervoor nodig zijn.

Redenen van verzuim

Om verzuim zo vroegtijdig mogelijk te voorkomen, is het belangrijk om eerst inzicht te hebben op de redenen achter (ziekte)verzuim. Het kan hierbij namelijk gaan om fysieke klachten, zoals griep, verkoudheid, migraine, etc, maar ook mentale klachten spelen een grote rol. Hierbij kun je denken aan werk-gerelateerde problemen, die kunnen ontstaan door onder meer een te hoge werkdruk, werkstress, of een onveilige werkomgeving.

Hoewel verzuim uiteraard niet volledig te voorkomen is, is het wel essentieel om je verzuimbeleid zo op te stellen dat signalen zo vroeg mogelijk kunnen worden herkend. Dus laten we kijken naar praktische tips die HR-medewerkers, of jijzelf als ondernemer, kunnen meenemen om de mate van verzuim in te perken.

Tip 1: Hulp van een specialist – de competentie om hulp te vragen indien nodig

We starten met het belangrijkste hulpmiddel en dat is namelijk de ondersteuning inschakelen van een verzuimspecialist. Zo’n specialist kan je op elk vlak bijstaan, van het aanpassen van het verzuimbeleid tot de papieren administratie die bij verzuim komt kijken. Het is een waardevolle investering, die je (zeker) op langere termijn veel geld zal besparen. Want hoe langer verzuim duurt, hoe sneller en hoger de kosten voor jou als ondernemer zullen oplopen. En dan hebben we het nog niet eens gehad over eventuele loonsancties. 

Tip 2: De mate van werkplezier – de competentie om verbale en non-verbale communicatie te lezen

Ongeacht of je ervoor kiest om wel of geen verzuimspecialist in te schakelen, is het altijd nuttig om jezelf te ontwikkelen. Een van de manieren om verzuim te beperken, is ervoor zorgen dat het personeel met plezier werkt. Dit is onder meer te controleren door regelmatig met werknemers een gesprekje aan te knopen, evenals door middel van anonieme software enquêtes. Houd ook een blik op signalen die kunnen duiden op het ontbreken of afnemen van werkplezier, zoals te laat komen of teruggetrokken gedrag.

Tip 3: Conflicten – de competentie om te observeren

Conflicten op de werkvloer, bijvoorbeeld tussen collega’s onderling, kunnen veel roet in het eten gooien. Het kan betekenen dat een werknemer zich niet meer gewaardeerd voelt, met tegenzin naar het werk gaat of zelfs niet meer durft te komen werken (en zich hierdoor ziek meldt). Helaas komt bijvoorbeeld pestgedrag nog steeds voor op de werkvloer, evenals ander ongewenst gedrag zoals discriminatie en zelfs geweld. Zaken die tijdig moeten worden gesignaleerd, zodat er op een passende manier mee kan worden omgegaan.

Tip 4: Onveilige situaties – de competentie om de wet- en regelgeving na te leven

Met name in bepaalde sectoren is het extra belangrijk dat de werkplek veilig is, bijvoorbeeld als er gewerkt wordt met machines of bij het uitvoeren van zware beroepen. In dit geval is het extra belangrijk dat de richtlijnen gevolgd worden, waarbij je kunt denken aan persoonlijke beschermingsmiddelen, voldoende pauze momenten, en een gezonde werkomgeving om ziekteverzuim te voorkomen.

Ontwikkel jezelf

Het KVA-model
Competenties

Werken in de zorg

Werken in de zorg is intensief, maar betekenisvol. Of je nu verzorgt, verpleegt, behandelt of begeleidt: jouw bijdrage maakt dagelijks het verschil.

Lees verder »
Image 01
Competenties

Werken in de horeca

Werken in de horeca? Bekijk 30 veelvoorkomende horecafuncties, verdeeld over keuken, bediening, hotel, bar, management en ondersteuning.

Lees verder »
Wat is het talentenpaspoort - feature image 01
Competenties

Werken bij defensie

Defensie is veel meer dan een leger. Het is een organisatie waar techniek, logistiek, zorg, data, recht, onderwijs en operaties samenkomen.

Lees verder »