Competenties, vaardigheden en persoonlijke eigenschappen

Samenvatting Artikel
Competenties, vaardigheden en persoonlijke eigenschappen - feature image 01

Competenties en vaardigheden

Een competentie is een herkenbaar gedragspatroon dat zich gedurende langere tijd, regelmatig en onder verschillende omstandigheden herhaalt.

Een competentie is een karakteristiek gedrag van een individu en bestaat uit:

  • Kennis & ervaring: Over welke informatie en ervaring beschikt iemand.
  • Vaardigheden: Vaardigheden zijn fysieke activiteiten en/of handelingen waar iemand bedreven in is. Deze activiteiten en/of handelingen zijn aan te leren.
  • Talent: Intelligentie, persoonlijke eigenschappen en motivatie

Competenties worden ook wel skills genoemd en worden opgedeeld in twee categorieën; ‘hard skills’ en ‘soft skills’

Hard skills

Hard skills worden ook wel functionele of technische skills genoemd. Ze zijn vaak gerelateerd aan functies, processen en rollen binnen een organisaties en zijn nodig om een specifieke job of taak tot een goed einde te brengen. Voorbeelden van hard skills: programmeren, werken met Excel, autorijden, frezen, gelnagels zetten of verkopen.

Soft skills

Soft skills is een verzamelnaam voor sociale vaardigheden, communicatieve vaardigheden, taalvaardigheid en persoonlijke gewoonten, zoals op tijd komen, luisteren, samenvatten, samenwerken en communiceren.

Persoonlijke eigenschappen

Persoonlijke eigenschappen zijn specifieke (positieve) kenmerken van een individu.

‘Persoonlijke eigenschappen’ bezitten is dus niet hetzelfde als ‘vaardigheden hebben’. Vaardigheden zijn in aanleg aanwezig en kunnen worden gebruikt en ontwikkeld.

Vaardigheden

Vaardigheden zijn fysieke activiteiten en/of handelingen waar iemand bedreven in is. Deze activiteiten en/of handelingen zijn aan te leren.

Vaardigheden zijn onder te verdelen in 3 categorieën:

  • Sociale vaardigheden: Dit zijn vaardigheden die meestal te maken hebben met de omgang met andere mensen.
  • Cognitieve vaardigheden: Dit zijn vaardigheden die samenhangen met gegevens. De kwaliteit van de vaardigheid is afhankelijk van je geestelijke vermogen; je intelligentie op het gebied van de vaardigheid.
  • Praktijkgerichte vaardigheden: Hieronder vallen de dingen die je met je handen doet. Bijvoorbeeld kleding maken of een huis verbouwen.

De relatie tussen competenties en persoonlijke eigenschappen

Een competentie is iets wat je kunt. Een persoonlijke eigenschap is iets dat je hebt.

Om over een competentie te beschikken is het van belang dat je over een of meerdere specifieke persoonlijke eigenschappen beschikt. Wanneer je dus weet wat jouw unieke eigenschappen zijn kun je op basis van deze informatie bepalen of jij een specifieke competentie kunt aanleren.

Uiteraard kun je het ook omdraaien. Wanneer je weet wat jouw competenties zijn, kun je ook achterhalen wat jouw persoonlijke eigenschappen zijn die hieraan te grondslag liggen.

Ontwikkel jezelf

Welke vaardigheden heb je nodig als bedrijfsfotograaf?

Wil je weten welke vaardigheden een bedrijfsfotograaf moet beheersen? Lees dan snel verder en ontdek meer!

Wat is een vaardigheid?

Vaardigheden worden aangeleerd, ontwikkeld en verbeterd door middel van training, oefening en ervaring. Lees hier alles over vaardigheden.

Welke competenties heb je nodig als recruiter?

Jezelf als recruiter blijven ontwikkelen en versterken? Ontdek hier meer over welke competenties je nodig hebt als recruiter.