Kostenbewustzijn

Definitie van kostenbewustzijn

Kostenbewustzijn verwijst naar het bewustzijn en de aandacht die iemand heeft voor de kosten die gepaard gaan met het nemen van beslissingen, zowel op persoonlijk als op zakelijk niveau.

Praktijkvoorbeelden kostenbewustzijn

  • Budgettering: Het opstellen van een budget is een manier om kostenbewustzijn toe te passen. Door een budget te maken, wordt er bewust gekeken naar de uitgaven en wordt er geprobeerd om de uitgaven binnen de gestelde limiet te houden.
  • Vergelijken van prijzen: Wanneer er aankopen moeten worden gedaan, helpt het vergelijken van prijzen van verschillende aanbieders om de beste deal te vinden.
  • Duurzaamheid: Duurzaamheid gaat ook over kostenbewustzijn. Door bijvoorbeeld zuinig om te gaan met energie en water, wordt er op lange termijn geld bespaard op de energierekening. 
  • Het verminderen van afval: Het verminderen van afval is een andere manier om kostenbewustzijn toe te passen. Door bewust te zijn van afval en het minimaliseren ervan, wordt er geld bespaard op afvalverwijdering kosten.
  • Verantwoorde uitgaven: Als je op het punt staat om geld uit te geven, is het belangrijk om jezelf af te vragen of de uitgaven echt daadwerkelijk nodig zijn.

Vaardigheden kostenbewustzijn voorbeelden

Kennisbank

Welke vaardigheden heb je nodig als bedrijfsfotograaf?

Wil je weten welke vaardigheden een bedrijfsfotograaf moet beheersen? Lees dan snel verder en ontdek meer!

Wat is een vaardigheid?

Vaardigheden worden aangeleerd, ontwikkeld en verbeterd door middel van training, oefening en ervaring. Lees hier alles over vaardigheden.

Welke competenties heb je nodig als recruiter?

Jezelf als recruiter blijven ontwikkelen en versterken? Ontdek hier meer over welke competenties je nodig hebt als recruiter.