Welke competenties heb je nodig als consultant?

Samenvatting Artikel
Welke competenties heb je nodig als consultant

Net als afgelopen jaar staat 2023 in het teken van personeelstekort. Hoewel het tekort aan arbeidskrachten voor werkgevers ontzettend vervelend is, betekent dit als werknemer of werkzoekende dat er veel meer banen beschikbaar zijn dan een paar jaar geleden.

In andere woorden: ben je niet tevreden met je huidige baan of zit je zonder werk? Dan is dit misschien wel hét moment om een nieuwe, andere carrière te starten. Misschien is een baan als consultant wel iets voor jou; een diverse carrière met genoeg beschikbare vacatures in Nederland. In dit artikel lees je meer over wat een consultant zoal doet en welke competenties nodig zijn.

Werken als consultant: wat moet je doen?

Om te weten welke eigenschappen een goede consultant moet hebben, is het goed om te weten wat zo iemand professioneel gezien precies doet. Je kunt een consultant het beste zien als een professioneel adviseur die mensen en bedrijven helpt met het geven van advies. Wat voor soort advies dit precies is, hangt natuurlijk af van de branche en de richting waarin de consultant actief is. Zo kun je als consultant bijvoorbeeld werkzaam zijn in sales, maar ook in de marketing, in de IT of in het arbeidsrecht (arbeidsovereenkomsten, CAO, ontslag et cetera).

Het geven van advies is niet het enige dat een consultant doet. Het is een heel wisselend beroep waarin je veel met andere mensen te maken hebt. Consultants werken altijd samen met professionals en moeten dus regelmatig op hoog niveau aan de slag gaan. Daarnaast moeten er vaak presentaties en workshops worden gegeven om klanten te adviseren. Ook stelt een consultant volledige adviesrapporten op, evenals offertes voor zakelijke en particuliere klanten. Natuurlijk is het ook van belang om het contact met klanten goed te onderhouden.

Werkzaam in verschillende soorten branches

Hoewel er veel verschillende soorten consultants zijn, zien we dat er in Nederland vooral veel sales consultants aan het werk zijn; vanuit consultancy bedrijven of vanuit zelfstandig ondernemerschap. Zij geven professioneel advies aan ondernemers en organisaties met voor hun het grootste doel om met behulp van dat advies meer omzet en winst te maken. Het ontwikkelen van het bedrijf staat hierbij dus voorop.

Uiteraard kun je ook in andere werkvelden aan de slag als consultant. Er zijn bijvoorbeeld ook consultants die zich voornamelijk bezighouden met relatiemanagement. Daarbij gaat het in eerste instantie niet zozeer om meer omzet en winst halen, maar meer om het warm en goed houden van bestaande zakelijke relaties. Het uiteindelijke doel daarvan is natuurlijk dat het klantencontact of de zakelijke relatie blijvend is om meer geld te verdienen. Consultants in de vorm van relatiemanagers gaan bijvoorbeeld vaak lunchen of dineren met hun klanten.

Deze competenties heeft een consultant nodig

Je kunt je dus vast wel voorstellen dat een goede consultant over een aantal competenties, een aantal eigenschappen, moet beschikken om het werk goed uit te voeren – ongeacht in welke branche je aan het werk gaat. Naast het kunnen geven van advies is het bijvoorbeeld belangrijk om lef te tonen en veel geduld te hebben. Hieronder lees je er meer over.

1 – Lef hebben als consultant is van groot belang

Een van de competenties die hard nodig is, maar waar je misschien niet meteen aan had gedacht, is het hebben van lef. Als consultant moet je durven én doen. Durf het aan om jezelf in een kwetsbare positie te plaatsen om vervolgens vanuit die positie te handelen en beslissingen te maken. Hoe je dat het beste kunt zien in het beroep? Denk aan het afstappen op belangrijke mensen zonder precies te weten hoe een gesprek gaat eindigen. Lef is erg belangrijk.

2. Wees altijd nieuwsgierig en leergierig

Daarnaast moet een consultant nieuwsgierig en leergierig zijn. Je krijgt immers met verschillende soorten organisaties en situaties te maken, waarbij je iedere keer weer opnieuw te weten moet komen wat zo’n organisatie doet en wat voor advies ze kunnen gebruiken. Daar moet je oprecht nieuwsgierig naar zijn en interesse in hebben; ben je dat niet dan is het des te moeilijker om het vak uit te oefenen. Sociaal vaardig zijn is dus een must.

3. Oplossingsgericht zijn is een belangrijke eigenschap

Tot slot is een luisterend oor kunnen bieden nodig. De consultant is immers degene die iets moet doen met het verhaal dat hij hoort. Op basis daarvan moeten er adviezen worden gegeven die een oplossing kunnen bieden en een bedrijf of ondernemer écht verder kunnen helpen. Hierin is de consultant communicatief gezien sterk; zowel op papier als in zijn of haar woorden. Het is dé expert waar een organisatie of ondernemer op kan bouwen.

Ontwikkel jezelf

Het 7S-Model van McKinsey

Het 7S-model van McKinsey is bekend als een krachtig hulpmiddel om organisatorische verandering te begrijpen en te stimuleren. Lees hier meer over het 7S-model van McKinsey.

Het ontwikkelen van vaardigheden: methoden en technieken

Het verwerven van nieuwe vaardigheden en het verbeteren van bestaande vaardigheden is een fundamenteel aspect van menselijke ontwikkeling. Lees meer over methoden en technieken die daarbij helpen.

Het belang van vaardigheden in persoonlijke en professionele ontwikkeling

Vaardigheden verwijzen naar de bekwaamheid en capaciteiten die een individu bezit om bepaalde taken uit te voeren. Leer meer over het belang van persoonlijke en professionele ontwikkeling.