Kwaliteitscontrole

Definitie van kwaliteitscontrole

Kwaliteitscontrole verwijst naar het proces van het bewaken en beoordelen van producten, diensten of processen om ervoor te zorgen dat ze voldoen aan vastgestelde kwaliteitsnormen. Het omvat het identificeren van afwijkingen, het nemen van corrigerende maatregelen en het waarborgen van consistente kwaliteit om klanttevredenheid en bedrijfsprestaties te verbeteren.

Praktijkvoorbeelden kwaliteitscontrole

  • Aandacht voor detail: Het zorgvuldig onderzoeken van producten of diensten om eventuele gebreken of tekortkomingen te identificeren.
  • Probleemoplossing: Het identificeren en aanpakken van problemen of afwijkingen die tijdens de kwaliteitscontrole worden ontdekt.
  • Inspectie: Het visueel controleren, meten of testen van producten of onderdelen om te bepalen of ze voldoen aan specificaties en kwaliteitsnormen.
  • Procesbewaking: Het volgen en analyseren van procesparameters om ervoor te zorgen dat het productieproces optimaal verloopt en dat kwaliteitsafwijkingen tijdig worden gedetecteerd en gecorrigeerd.
  • Documentatie: Het vastleggen van gegevens, testresultaten en kwaliteitsrapporten om de consistentie en traceerbaarheid van kwaliteitscontroleactiviteiten te waarborgen.

Vaardigheden kwaliteitscontrole voorbeelden

Kennisbank

Welke vaardigheden heb je nodig als bedrijfsfotograaf?

Wil je weten welke vaardigheden een bedrijfsfotograaf moet beheersen? Lees dan snel verder en ontdek meer!

Wat is een vaardigheid?

Vaardigheden worden aangeleerd, ontwikkeld en verbeterd door middel van training, oefening en ervaring. Lees hier alles over vaardigheden.

Welke competenties heb je nodig als recruiter?

Jezelf als recruiter blijven ontwikkelen en versterken? Ontdek hier meer over welke competenties je nodig hebt als recruiter.