Wat zijn levensvragen?

Samenvatting Artikel
Wat zijn levensvragen - feature image 01

Over levensvragen

Levensvragen zijn vragen die je jezelf stelt en die je ook zelf beantwoordt. Hierdoor krijg je interessante inzichten en kom je er misschien achter dat je iets totaal anders wilt doen. Of juist dat je bezig bent zoals jij dat wilt. In dit artikel lees je meer over deze levensvragen.

Voorbeelden levensvragen

 • Wat zijn mijn passies?
 • Waarom doe ik wat ik doe?
 • Wat wil ik bereiken?
 • Wie of wat maakt mij gelukkig?

Dit zijn voorbeelden van vrij eenvoudige levensvragen maar die niet zomaar door iedereen eenvoudig beantwoord kunnen worden. Wij hebben een lijst van 35 levensvragen samengesteld waarmee je interessante inzichten kunt verkrijgen over jouw eigen leven.

35 levensvragen

 1. Waarom doe ik wat ik doe?
 2. Wat zijn mijn persoonlijke kernwaarden?
 3. Wat vind ik belangrijk? Wat vind ik relevant?
 4. Waar krijg ik energie van?
 5. Waar raak ik afgeleid van?
 6. Wat irriteert mij?
 7. Wat wil ik nalaten?
 8. Wat zijn mijn passies?
 9. Hoe kan ik mijn leven invullen om te leven naar mijn waarden?
 10. Hoe ziet mijn dag eruit als ik deze invul op basis van mijn passies?
 11. Wat zijn mijn intenties voor het leven?
 12. Wat zijn de belangrijkste dingen in jouw leven?
 13. Aan welke zaken spendeer jij tijd en waarom eigenlijk?
 14. Weet je wat je wilt bereiken in jouw leven en indien ja, wat is dat dan?
 15. Heb je soms het gevoel dat je geen tijd hebt om de dingen te doen die je eigenlijk zou willen doen?
 16. Doe je soms dingen tegen je zin omdat andere het verwachten of om er bij te horen?
 17. Heb je wel eens een mid-life crisis gehad of ken je iemand die die dit heeft?
 18. Heb je wel eens relatie onderhouden met iemand waarbij je eigenlijk wist dat het niet goed voor je was?
 19. Heb je wel eens veel tijd besteed aan iets wat later eigenlijk helemaal niet relevant bleek?
 20. Wat vind ik belangrijk en waarom?
 21. Wat wil ik bereiken en waarom?
 22. Wat ik nalaten en waarom?
 23. Wat zijn mijn kernwaarden, normen?
 24. Wat betekent vriendschap?
 25. Waar krijg ik energie van?
 26. Wat heb ik geleerd tot nu toe?
 27. Waar ben je goed in?
 28. Waar zou je het beste in kunnen zijn?
 29. Wat maakt je gelukkig?
 30. Wat maakt je enthousiast?
 31. Wat geeft je een goed en tevreden gevoel over jezelf?
 32. Op welke dingen die je in je leven bereikt hebt ben vooral trots?
 33. Kun je dit herhalen of verder ontwikkelen?
 34. Wat vind je leuk om samen met anderen te doen of te ervaren?
 35. Welke kleding draag je het liefst en past die bij je levensstijl en wie je wilt zijn?

De waarde van levensvragen

Levensvragen zijn niet zomaar vragen; ze zijn fundamenteel voor onze persoonlijke ontwikkeling en groei. Door ze te stellen, dagen we onszelf uit om dieper na te denken over wie we zijn, wat we waarderen en waar we naartoe willen in het leven. Deze vragen vormen de basis voor zelfreflectie en introspectie, twee cruciale componenten van zelfbewustzijn. Ze helpen ons onze passies te ontdekken, onze doelen te definiëren en een leven te leiden dat echt in lijn is met onze diepste waarden en overtuigingen.

Aanpak van levensvragen

Het aanpakken van deze vragen vereist tijd, geduld en openheid voor zelfontdekking. Het is belangrijk te begrijpen dat er geen juiste of verkeerde antwoorden zijn; de antwoorden zijn net zo uniek als de persoon die de vragen stelt. Het doel is niet om tot een definitief antwoord te komen, maar om tot een dieper begrip van onszelf te komen. Het proces kan ongemakkelijk zijn, maar het leidt vaak tot waardevolle inzichten en een beter begrip van onszelf en ons leven.

Ontwikkel jezelf

Competenties patissier

Welke competenties moet en patissier bevatten? Het vak van een patissier draait om verfijning, precisie en creativiteit. Nauwkeurigheid, geduld en een diepe kennis van producten zijn essentieel om de perfecte balans in smaak en textuur te bereiken.

Competenties eventplanner

Wil je weten welke competenties een eventplanner moet hebben? Lees dan snel verder en ontdek meer!

Het 7S-Model van McKinsey

Het 7S-model van McKinsey is bekend als een krachtig hulpmiddel om organisatorische verandering te begrijpen en te stimuleren. Lees hier meer over het 7S-model van McKinsey.