Werken in de horeca

Samenvatting Artikel
Image 01

Werken in de Horeca: ontdek 30 functies in een dynamische sector

De horeca is een bruisende sector waar gastvrijheid, snelheid en creativiteit samenkomen. Van restaurants tot hotels, van festivals tot cateringbedrijven: overal zijn mensen nodig die zorgen voor beleving, kwaliteit en service. Werken in de horeca is veelzijdig en vaak fysiek, maar biedt ook volop kansen voor doorgroei en vakmanschap.

In dit overzicht vind je 30 veelvoorkomende horecafuncties, verdeeld over keuken, bediening, hotel, bar, management en ondersteuning. Per functie geven we het bruto maandsalaris (fulltime), het functieniveau (instap, medior, senior) en een korte toelichting.

1. Keuken & food preparation

FunctieSalaris (bruto)Niveau
Afwasser / spoelkeukenmedewerker€1.900 – €2.300Instap
Keukenhulp / assistent-kok€2.000 – €2.500Instap
Zelfstandig werkend kok€2.300 – €2.900Medior
Souschef€2.800 – €3.600Medior
Chefkok€3.500 – €5.000Senior
Patisserie chef / banketbakker€2.600 – €3.800Medior

2. Bediening & gastvrijheid

FunctieSalaris (bruto)Niveau
Horeca medewerker bediening€2.000 – €2.500Instap
Gastvrouw / gastheer€2.200 – €2.800Medior
Floormanager€2.800 – €3.400Medior
Restaurantmanager€3.200 – €4.500Senior
Wijnspecialist / sommelier€3.000 – €4.200Senior

3. Bar, café & evenementen

FunctieSalaris (bruto)Niveau
Barista€1.900 – €2.300Instap
Barmedewerker€2.000 – €2.600Instap
Cocktailshaker / bartender€2.400 – €3.200Medior
Eventcateraar€2.300 – €3.200Medior
Bedrijfsleider poppodium / bar€3.200 – €4.200Senior

4. Hotel, receptie & housekeeping

FunctieSalaris (bruto)Niveau
Receptioniste€2.100 – €2.600Instap
Nachtportier€2.000 – €2.700Instap
Portier€2.500 – €3.200Medior
Housekeeping Medewerker€2.100 – €2.300Instap
Conciërge€2.800 – €3.400Senior
Facilitair Medewerker€2.600 – €3.400Medior
Schoonmaker€2.000 – €2.400Instap
Duty manager€2.800 – €3.600Medior
Hotelmanager€3.500 – €5.000Senior

5. Horecamanagement & organisatie

FunctieSalaris (bruto)Niveau
Horeca Manager€3.000 – €4.000Medior
Facilitair Manager€3.000 – €4.000Instap
Accountmanager Horeca€4.200 – €5.000Senior
Operationeel manager horeca€3.500 – €5.000Senior
Planner personeel / roosteraar€2.400 – €3.300Medior
Marketingcoördinator horeca€2.800 – €4.000Medior
HR-adviseur horeca€3.000 – €4.500Medior
Administratief Medewerker€3.200 – €4.000Senior

Arbeidsvoorwaarden in de horeca

De horeca kent eigen cao’s, afhankelijk van het type organisatie (hotel, restaurant, catering). Kenmerken:

  • Horeca cao (KHN): veel gebruikt in restaurants en cafés
  • Cao Horeca & Catering: o.a. voor bedrijfsrestaurants en cateringdiensten

Voorzieningen:

  • Uurloon of maandsalaris met toeslagen voor onregelmatige diensten
  • Extra betaling op feestdagen en nachtdiensten
  • Reiskostenvergoeding (indien van toepassing)
  • Veel werkgevers bieden gratis maaltijden en personeelskorting

Werken in de horeca betekent vaak flexibele werktijden, dynamiek en directe interactie met gasten. Tegelijk zijn er doorgroeikansen richting leidinggevende of ondernemer.

Ga jij in de horeca werken?

De horeca biedt volop kansen voor wie houdt van mensen, tempo en beleving. Of je nu bijverdient in het weekend of wilt doorgroeien tot chef of manager: er is altijd een plek waar jouw energie welkom is.

Ontwikkel jezelf

Wat is het talentenpaspoort - feature image 01
Competenties

Werken bij defensie

Defensie is veel meer dan een leger. Het is een organisatie waar techniek, logistiek, zorg, data, recht, onderwijs en operaties samenkomen.

Lees verder »
Privé versus Zakelijk
Competenties

Bruto-netto berekenen

Het bruto-netto verschil is in Nederland aanzienlijk en afhankelijk van meerdere factoren. Lees hier snel meer hoe je bruto naar netto kunt berekenen.

Lees verder »